nedjelja, 20. prosinca 2015.

THUMBPRINT KEKSIĆI – Recepata za thumprint kekse ima jako puno, svima je zajedničko to da imaju u sredini rupicu koja se najčešće napuni pekmezom.


Sastojci
225 g maslaca
85 g krem sira (philadelphia, ABC ili sl.)
150 g šećera
1 tvrdo kuhani žumanjak
3 žličice ekstrakta vanilije
450 g brašna
pekmez po želji


 
Priprema
1.
Skuhajte jaje – 8 minuta od trenutka kad provrije voda. Ohladite ga u hladnoj vodi, očistite i izvadite žumanjak.
Protisnite žumanjak kroz gusto mrežasto cjedilo.
2.
Umutite mikserom maslac i krem sir (oboje sobne temperature) sa šećerom.
Dodajte protisnuti žumanjak i ekstrakt vanilije i opet kratko mutite da se smjesa izjednači.
Umiješajte brašno i oblikujte mekano tijesto.
Ostavite tijesto u hladnjaku oko 1 sat (može i malo duže) dok ne postane dovoljno čvrsto da se može oblikovati.
3.
Oblikujte kuglice od tijesta (ja volim da su mali kao zalogajčići pa sam ih pravila težine 10-12 g).
Svaku kuglicu prvo lagano pritisnite prstima, a onda napravite udubljenje u sredini (ja koristim mjericu/žličicu, možete također koristiti dršku drvene kuhače ili prst – odatle i dolazi naziv thumbprint = otisak palca).
Napunite udubljenje pekmezom po želji i stavite peći kekse u pećnici zagrijanoj na 175°C, 10-12 minuta. Pazite da ostanu svijetli. Ostavite kekse da se ohlade na rešetki.


 
www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar