utorak, 22. prosinca 2015.

Štrudlice sa jabukama i orasima



Sastojci
Za testo:
3 jaja
1 žumanac
1 kašičica soli
4 kašike smeđeg šećera
1 vanilin šećer
korica limuna
500 ml mlakog mleka
1 kesica suvog kvasca
250 g otopljenog margarina
800 g pšeničnog oštrog brašna
300 g integralnog brašna
Za nadev:
2 kg jabuka
200 g smeđeg šećera
cimet
200 g krupno mlevenih orasa
prezla
Za premazivanje:
1 jaje



Priprema
1.
Sjedinite jaja, žumanac, so, šećer, vanilin šećer i rendanu koricu limuna u većoj plastičnoj posudi i izmešajte varjačom. Otopite margarin i ostavite da se malo prohladi. Dodajte u posudu i mlako mleko i suvi kvasac, a potom i prohlađeni otopljeni margarin, pa na kraju obe vrste brašna. Dobro izmešajte varjačom pa rukom umestie glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite testo da raste, pola sata do sat vremena, dok pripremate nadev.
2.
Jabuke operite, ogulite i narendajte. Ja sam dobila 1,5 kg rendanih jabuka od ukupno 2 kg. Ako su sočne, malo ih ocedite rukom od soka. Dodajte smeđi šećer (po ukusu i u zavisnosti od vrste jabuka). Meni je idealna količina bila 200 g. Orase krupno sameljite u secku. Pripremite cimet i prezlu.
3.
Kada je testo lepo nadošlo, istresite ga na pobrašnjenu radnu podlogu i podelite na 4 dela pošto ćete imati 4 štrudle. Uzmite prvi deo, razvaljajte ga oklagijom, pospite sa malo prezle, rasporedite četvrtinu jabuka, pospite cimetom i na kraju četvrtinom orasa. Zamotajte štrudlu i prebacite u vrlo malo nauljen pleh od rerne. Ponovite postupak i za preostale tri štrudle.
4.
Štrudle premažite jajetom i stavite ih da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok lepo ne porumene oko 20-25 mnuta.

5.
Ove štrudlice su varijacija na ovu ili ovu temu. :) Vrlo slične, ali ipak malo drugačije. Mi ih sve obožavamo pošto je testo zaista odlično, mekano i vrlo zahvalno za rad…ja prosto uživam praveći ih. 😉
Posluživanje
Štrudlice pospite šećerom u prahu po želji.



www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar