srijeda, 23. prosinca 2015.

POGAČA "RASCVETANA RUŽA"



dobijate ukusnu mekanu pogaču i veliko zadovoljstvo koje osvaja sva vasa čula ,probajte i uživajte

 
SASTOJCI
550-600gr brasno
20gr svezi kvasac ili 7gr suvi kvasac
1 jaje + belanac
50ml ulje
2 kasicice secer
2 kasicice soli




200ml mlako mleko
50ml mlake vode
2 kasike kisele pavlake ili jogurt
100gr margarin za premazivanje
zumance,ulje,mleko za premazivanje
susam po volji




PRIPREMA
1. Od navedenih sastojaka umesimo glatko i elasticno testo .Pokrijemo krpom i ostavimo da odmara ali samo 10-12min.Izrucimo testo na pobrasnjenu radnu povrsinu i ponovo kratko mesimo ,delimo na 4 jednaka dela,oblikujemo loptice i od svake lopte pomocu oklagije pravimo koricu sa precnikom od oko 23-25cm.Svaku premazemo omeksalim margarinom i redjamo jednu na drugu {cetvrtu ne mazemo} Ja praktikujem ovaj skup malo da pritisnem rukama a zatim pica nozem secem u krug delove koje su mozda zakrivljene a te otpatke mogu vam posluziti za dekoraciju u sredini.

2. Prebacimo ovaj skup od 4 korica u tepsiju koja treba biti veca {30-35cm} da bi mogli slobodno raditi a ako imate ko da vam pomogne radite na pek papiru na radni sto pa kad je pogaca oblikovana neko vam pomogne da je zajedno sa papirom prebacite u tepsiju -pleh.Prvo nozem belezite{ne secete} pogacu na 8 delova kao burek ovo vam je potrebno da znate gde treba da secete.U svaku obelezanu osminu secemo kako bi formirali jedan krak ,slika govori mnogo vise nego ja,ovo ponavljate sa svakom osminom tako da dobijete zvezdu od 8 krakova NAJVAZNIJE je da je secenje obavljeno do dna kako bi se testo odvojilo na svakom preseku.

3. Kad smo formirali zvezdu izmedju svakog kraka secemo testo do kraja -podela na 8 delova a zatim svaki deo uhvatimo sa obe ruke i podvijemo oba kraja ispod formirajuci prve latice ruze.Ovo ponavljamo sa svakom osminom i kad nezno formiramo latice vidimo da se sama ruza razlistava.

4. Kad su latice formirane u unutrasnjost zvezde pravimo rezove od oko 2-3cm a zatim pomocu stapica za raznjice{ ja sam koristila tanju drsku od varjace} pritiskamo testo izmedju rezova kako bi se rezovi otvarali i formiraju se nove latice ruze.Mislim da se lepo vidi na slici.Slobodno pritrisnite drskom i kod prvih latica kako bi se vise razlistale-ruza vam sama pokaze gde treba da pritisnete.Od otpatke mozete a ne mora da formirate dekoraciju za sredinu pogace.

5. Ostavimo pogacu da raste oko 15min. a zatim premazemo pogacu umucenim zumancetom ,pospemo susam na neke delove i ostavimo da raste jos 10-15min{zavisno od toga koliko je toplo u kuhinji}

 
6. Pecemo u zagrejanoj rerni na 200c oko 25min.

Posluživanje
Kombinacija je puno...po zelji ! Dobar apetit !!!

Izvor: coolinarika.com
Preporučeni recepti:

Nema komentara:

Objavi komentar