subota, 26. prosinca 2015.

PITA SA MAKOM (POSNO)



Posna pita od maka,pogodna za posne slave.
Sastojci
500g gotovih kora za pitu
400g mlevenog maka
100g suvog grožđa
250g šećera

100g meda
ulje,limun,cimet



Priprema
1.
Pomešati mleveni mak,suvo grožđe,po želji cimeta ili naribane korice limuna.Dodati par kašika (4-5) šećera od odmerene količine.
2.
U posudici pomešati ulje i vodu ,otprilike pola-pola.Staviti tri kore na dno i svaku premazati ovim rastvorom.Zatim staviti par kašike nadeva i tako redjati dok se ne utroše sve kore.Završiti sa dve kore  i premazati rastvorom ulja i vode.Pitu iseći na kocke.
3.
Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći oko 20 minuta.Za to vreme ukuvati preostali šećer sa 2dl vode i sokom od jednog limuna.Na kraju u to umešati med.



4.
Pečenu pitu preliti sirupom ,prekriti je folijom i ostaviti da odstoji.Najbolje je praviti dan ranije,da lepo upije sirup.
Posluživanje
Poslužiti je isečenu na kocke.Pita je malo suva,znači može da se drži u ruci,a da vam se ne raspadne i nije gnjecava.Ako volite sočnije ,povećajte količinu tečnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar