nedjelja, 20. prosinca 2015.

MEKANE PIROŠKE – Ukusne i meke piroske.Mene podsecaju na one prave sto se nekad spremale.Vracaju me u djetinstvo



Sastojci

Testo:

-600 – 700 gr. brasna
-150 gr. kuhanog krompira
-1 zlica vegete
-50 gr. omeksalog margarina
-1 paketic suhog kvasca
-2 kom. zumancat
-1 celo jaje
-300 ml. mlakog mleka

Punenje:



-200 gr. salame,sunke…
-200 gr. kaskavalja

Jos:

-2 kom. belancat
-oko 100 gr. prezle

Priprema

Krompir skuhati,te ostavite da se ohladi.Kada se ohladi,napravite ga pire.Mleko zagrejte,te odelite malo mleka,stavite kvasac,promesajte te ostavite da se kvasac aktivira.

U posudu u kojoj ce te mesiti,prosijte brasno.Dodajte vegete,promesajte.Dodajte pire od krompira,dodajte zumancat i jedno celo jajce.Dodajte i nadosli kvasac te dodavajuci si mlakog mleka,zamesiti glatko i mazno testo koje se nelepi za ruke.



Povrsinu testa premazite malo uljem,prekrijte testo prozirnom folijom,te ostavite da testo narasta nekih 30-ak minuta.

Za to vreme,vi iseckajte sunku i kaskaval na kockicte.(mozete koristiti i drugi nadjev na primer sa mljevenim mesom….ali mene su pravo dobre ovako).Ja sam kolistila tanke listice salame,te ga nisam seckala.

Naraslo testo prebacite na blago pobrasnjeni stol.Pobrasnite i povrsinu testa te sa valjkom rastanjite testo kolko vise mozete,neka bude tanje.

Isecite testo na kockice kao sto vidite na slici,te svaku kocku  punite nadjevom.Krajeve testa preklopite,te zarolajte piroske.Uradite tako dok utrosite svo testo.

Belancat sa viljuskom razbijte da blago zapjenu.Svaku pirosku kistom premazite sa belancetom,te uronite u prezlu sa svija strana.

U tiganj nalijte ulja malo vise nego sto obicno stavljate.Kada se ulje zagreje,spustie piroske u vrelom ulju te przite na srednjoj vatri (kod mene od 6,przila sam na 4).Kada fino porumene sa svija strana,redzajte hi na paprini ubruz da upija visak masnoce.

Dok su jos tople,posluzite,a odlicne su i kada se ohlade.

Prijatno!

Posluživanje

Posluzite uz casu jogurta.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar