subota, 19. prosinca 2015.

KEKS NA EKS – kremasta fantazija kojoj je teško odoleti sa mjerama na kašike



POTREBNO:
Za biskvit:
8 bjelanjaka
8 žlica brašna
8 žlica šećera
1/2 praška za pecivo
3 žlice ulja
Za kremu:


  8žumanjaka
8 žlica šećera
6 žlica gustina
2 žlice oštrog brašna
3 vanilin šećera
8 dl mlijeka
25 dag margarina ili maslaca
3 velike žlice čoko namaza (nutella ili nešto slično)
malo pakiranje keksa pettit beure
2 dl slatkog vrhnja za šlag
PRIPREMA:
Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada dodati postepeno šećer, brašno, prašak za pecivo i ulje. Dobivenu smjesu izliti u lim za pečenje koji ste prethodno namastili i pobrašnili. (lim srednje veličine cca 30×40 cm). Peći u pećnici na 180ºC 25 minuta.


 
    Pred kraj pečenja biskvita pripremiti kremu: miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodati cca 2 dl mlijeka (ostatak staviti na vatru da zakuha), brašno i gustin. Ukuhati u preostalo mlijeko, miješati neprestano dok se ne zgusne (3-4 minute će biti dovoljno jer se gustin ovdje ponaša kao puding i takva krema se brzo zgusne). U vruću kremu umiksati maslac ili margarin izrezan na komadiće. Miksati dok se sve lijepo ne ujednači.
Sada preko vrućeg biskvita preliti polovicu vruće kreme, poravnati pa preko kreme složiti red keksa umočenih kratko u mlijeko. U ostatak kreme umiksati čokonamaz, pa tom smeđom kremom prekriti kekse. Ostaviti da se sve skupa dobro rashladi. Na kraju premazati cijeli kolač ulupanim vrhnjem za šlag i posipati po želji ribanom čokoladom.
Izvor: recipeci.com

Nema komentara:

Objavi komentar