nedjelja, 27. rujna 2015.

BUNDEVARA
Poželite jeseni pravu slatku dobrodošlicu!

SASTOJCI
1 muskatna tikva od 2 kg, tj. 1200 g očišćene
500 g debljih kora, preporučujem Tri srca
šećer
ulje
griz
mešavina začina za bundevaru (cimet, karanfilić, muskatni orah i đumbir)


 

Sastojci za jednu od šest rolni:
80 g kora
200 g rendane bundeve
5 kašika šećera, tj. oko 60-70 g
4 kašike ulja, tj. oko 30 ml
pola kašičice griza
pola kašičice mešavine začina za bundevaru


 

PRIPREMA
1. Bundevu očistiti od kore i semena, pa narendati. Odmeriti 1.2 kg.
2. Kore prebrojati pa rasporediti tako da se dobije 6 rolni. Za promenu preporučujem deblje kore, za gibanicu, biće ih verovatno 12-14 komada u pakovanju, pa ih podeliti dve po dve, a eventualni višak iscepkati i dodati svuda po malo. Jako volim kore Tri srca, bilo deblje ili tanje.
3. Pripremiti ostale sastojke, da budu na dohvat ruke - šećer, šolju sa oko 2 dl ulja, teglicu sa začinom, posudicu sa grizom i čašu sa malo vode na dnu, za odlaganje četkice. Šećer i ulje traže svako svoju kašiku, a začin i griz svako svoju kašičicu.
4. Na prvu koru sipati kašiku ulja i razmazati vlažnom četkicom preko cele površine, a zatim posuti sa dve ravne kašike šećera, ostavljajući najudaljeniju četvrtinu kore bez. Tu će biti završetak rolne, pa kore treba da se slepe. Staviti drugu koru preko i rasporediti oko 200 g rendane bundeve preko polovine površine. Preliti sa 3 kašike ulja, posuti sa 3 kašike šećera, poprašiti sa pola kašičice griza i pola kašičice mešavine začina. Umotati rolnu, a pred kraj premazati ivicu četkicom umočenom u vodu. Ponoviti sve za preostalih pet rolni, i ređati ih na pleh od rerne obložen pek papirom.
5. Premazati rolne mešavinom ulja i vode i peći na 200°C oko 45-50 minuta, okvirno. Pitu ostaviti da se ohladi. Pred služenje posuti prah šećerom.

Izvor: mamajacooks.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar